• Píšeš? Píšem!

          • V Srbsku ocenili literárne práce žiakov z Gymnázia v Topoľčanoch.

            Počas festivalu DIDA (festival Divadelných inscenácií dolnozemských autorov) v Divadle Janka Čemana v Pivnici (Vojvodina, Srbsko) boli vyhlásené výsledky 6. ročníka literárnej súťaže Píšeš? Píšem!

            Bola určená autorom bez vekového obmedzenia a rozdelená do jednotlivých žánrových kategórií. Jej cieľom je podporiť pôvodnú dramatickú, literárnu a filmovú tvorbu a tiež medzinárodnú spoluprácu medzi vojvodinskými Slovákmi a Slovákmi žijúcimi na Slovensku.

            Do súťaže bolo prihlásených 154 prác, ktoré hodnotila odborná porota v zložení:  Mgr. art. Svetlana Gaško, Mgr. Mária Kotvášová - Jonášová a Mgr. art. Katarína Mišíková Hitzingerová, ArtD.. 

            Víťazné texty budú realizované v tvorivých dielňach seminára Píšeš? Píšem!, ktorý bude prebiehať v dňoch 21. - 27. 8. 2023 v Kovačici (Vojvodina, Srbsko) u našich kamarátov z Kolektiv kreativnih amatera - Kokram

            V kategórii poetických textov našu školu úspešne reprezentoval Anton Tobias Vražič (VII.OG), ktorý sa umiestnil na 1. mieste. V kategórii prózy obsadil 2. miesto Lukáš Štreicher (I.D) a Lucia Vlčková (II.OG) získala čestné uznanie.

            Mgr. Zuzana Martišková

          • ZIGGY CUP – Krajské kolo v hádzanej žiačok SŠ

          • Dňa 21.04.2023 sa v Športovej hale v Šali konalo Krajské kolo v hádzanej žiačok stredných škôl.

            V silnej konkurencii naše dievčatá podali výborný športový výkon a zaslúžene obsadili 3. miesto.

            Školu reprezentovali: Lea Dubajová (IV.A), Viktória Ducká (VIII.OG), Ingrid Tomanová (II.A), Lýdia Šefrániková (II.OG), Monika Lukačovičová (III.D), Ema Gálová (III.OG), Daniela Gregušová (II.B), Laura Grmanová (III.B), Sabina Beličinová (II.A)

            Družstvo viedli: Mgr. K. Bakičová, Mgr. M. Pavlíková

          • Deň narcisov

          • Ulice mesta Topoľčany sa 20. apríla 2023 zaplnili dobrovoľníkmi aj z našej školy. Zapojili sa do verejnej zbierky Deň narcisov organizovanej občianskym združením Liga proti rakovine, ktorá už 33 rokov pomáha onkologickým pacientom, ich rodinám i blízkym.
            Pripnúť si žltý narcis, symbol nádeje na odev a mať tak možnosť vyjadriť solidaritu so všetkými, ktorí s týmto ochorením zápasia mal každý z nás.

            Postreh žiačky VI.OG
            "Mala som možnosť pomôcť onkologicky chorým, ktorým bola zbierka venovaná. Na tvárach ľudí sme mohli vidieť ako s hrdosťou a úsmevom prispievali dobrej veci. Teší ma, že som mohla byť súčasťou tejto dobrovoľníckej aktivity".

                                                                                                                                                           Mgr. Andrea Haninová

          • Svetový deň umenia 🎶🎨🎥

          • Svetový deň umenia bol Medzinárodnou asociáciou umenia a celosvetovým združením výtvarníkov spolupracujúcim s organizáciou UNESCO stanovený na 15. apríl, kedy sa narodil Leonardo da Vinci.

            Schopnosť tvoriť umenie  je to, čím sa človek odlišuje od ostatných živých bytostí. Aj na našej škole máme veľa mladých ľudí, ktorí sú nie len múdri, ale vynikajú aj svojím umeleckým nadaním. Sú medzi nami aj takí, ktorí si našli cestu k umeniu, ako jeho milovníci. Tí sa stretávajú sa v ART klube a na výstavách, vernisážach, koncertoch i besedách.

            Milí naši umelci, organizujeme pre vás nultý ročník GYMTOPtalentu – súťažnú prehliadku talentov našich žiakov. V najbližších dňoch bude spustené prihlasovanie prostredníctvom Edupage. Tak nech sa páči, porozmýšľajte, v čom vynikáte a my sa už teraz tešíme na vaše umenie.

          • Ekonomická olympiáda 2022/2023

          • Dňa 3. marca 2023 sa žiačky našej školy Kristína Krošláková (IV.D), Kristína Kyseľová (IV.D) a Kristína Srnková (IV.C) zúčastnili krajského kola Ekonomickej olympiády, ktoré sa konalo v priestoroch Fakulty ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

            Projekt Ekonomickej olympiády na Slovensku organizuje INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz v spolupráci s českým Institutem ekonomického vzdělávání (INEV).

            V súboji 83 súťažiacich, ktorí sa kvalifikovali do krajského kola v Nitrianskom kraji, získala Kristína Krošláková 1. miesto a postupuje do celoslovenského kola, ktoré sa bude konať 4. mája 2023 v Bratislave.

            Kristínke srdečne gratulujeme a držíme palce.

          • Nepovinná poézia s Lukášom Latinákom

          •  

            „Ak vám báseň neroztrhala dušu, nezažili ste poéziu.“ (Edgar Allan Poe)

            Pre študentov gymnázia nie je žiadna „porcia“ literatúry dostatočne výdatná, ak sa však spoja tie najcennejšie poklady slovenskej literatúry s genialitou interpretačného prevedenia s pridaním štipky korenia v podobe rýdzeho slovenského humoru – každá duša sa nasýti a žiadne oko nezostane suché.

            Výnimočný slovenský herec a milovník literatúry nás 12.04.2023 poctil svojou návštevou a zobral nás na prechádzku dejinami slovenskej i svetovej literatúry, pozdraviť sa s mnohými autormi a prostredníctvom ich diel nahliadnuť medzi riadky, vnímať i slová nepísané, a tak pochopiť, že naša reč a literatúra má cenu zlata. 

            Lukášovi Latinákovi sa podarilo prítomných zaujať, vzbudiť zvedavosť, poodhaliť skryté motívy opakujúce sa v rôznych žánroch medzi rozličnými autormi. Čo je však v dnešnej dobe nesmierne dôležité, vzbudil pocit národnej hrdosti.

            Každý si z dnešného dňa odniesol niečo iné, niekto bol dojatý, iný sa výborne zabavil, viacerým sa utvrdili cenné vedomosti, ktoré mali od svojich učiteľov a v neposlednom rade odchádzali z podujatia nasýtení dávkou umenia od človeka, pri ktorom mali pocit akejsi blízkosti.

            Ďakujeme, pán Latinák.

            PhDr. Annamarie Mikulová

          • Krajské kolo v basketbale žiačok stredných škôl

          • Dňa 3.4.2023 sa dievčatá našej školy zúčastnili Krajského kola v basketbale žiačok stredných škôl v Mestskej športovej hale v Nitre, kde obsadili výborné 2. miesto.

            Školu reprezentovali: S. Beličinová, L. Dubajová, D. Gregušová, Z. Hajniková, A. Svoradová, I. Tomanová, S. Urbanová, V. Wallenfelsová.

            Družstvo viedli: Mgr. M. Pavlík, Mgr. M. Pavlíková

          • Krajské kolo v Mix-volejbale stredných škôl

          • Dňa 30.3.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili Krajského kola v Mix-volejbale stredných škôl v Mestskej športovej hale v Nitre. V silnej konkurencii obsadili 4. miesto, svojím výkonom však nezaostali za víťaznými družstvami.

            Školu reprezentovali: D. Baláži, S. Beličinová, V. Ducká, J. Jakub, Š. Kováč, N. Lampert, A. Marková, M. Piecka, A. Pilát, T. Tarinová, T. Wallenfels.

            Družstvo viedli: Mgr. K. Bakičová,  Mgr. M. Pavliková.

          • Spolupráca s vydavateľstvom Perfekt

          • V marci, ktorý je každoročne venovaný knihám, sme so žiakmi 3. ročníka osemročného gymnázia spoločne diskutovali na tému čítanie. Zaoberali sme sa potrebami čítania, typmi čítania, pokúšali sme sa uviesť dôvody, prečo čítame... Položili sme si tieto otázky:

            1. Prečo čítaš?
            2. Ako hodnotíš seba ako čitateľa?
            3. Čo najčastejšie čítaš?
            4. S kým sa rozprávaš o prečítaných knihách, prípadne o príspevkoch na sociálnych sieťach?
            5. Rozumieš prečítanému textu?
            6. Navštevuješ školskú alebo mestskú knižnicu?
            7. Zapojil/-la  si sa niekedy do čitateľského maratónu alebo nejakej literárnej súťaže?

            V súvislosti s poslednou otázkou sme sa dostali k ponuke literárnych súťaží.

            Žiaci z vlastného čítania aj hodín literatúry poznajú antológie poviedok a básní pre deti a násťročných, ktoré vychádzajú vo vydavateľstve Perfekt každý rok.

            V súvislosti s novou - zatiaľ do tlače pripravovanou - antológiou nás oslovilo vydavateľstvo Perfekt a umožnilo našim žiakom zapojiť sa do súťaže o udelenie hlavnej ceny Literárnej súťaže o pôvodnú poviedku pre deti a násťročných. Jeho zástupcovia nám elektronicky poslali 20 súťažných textov – 10 básní a 10 poviedok.

            Žiaci III.OG boli poctení úlohou porotcov a vytvorili skvelý hodnotiaci tím. K práci pristupovali veľmi zodpovedne. O každej prečítanej ukážke zanietene rozprávali a snažili sa vystihnúť svoje dojmy. Jednotlivé prozaické i básnické texty porovnávali, hodnotili a zostavovali poradový rebríček od prvého po desiate miesto podľa toho, ako na nich čitateľsky zapôsobili. Oceňovali najmä originálnosť témy, zaujímavé postavy, humor, jazyk blízky súčasnej generácii tínedžerov a stručný rozsah. Básnické texty ohodnotili pozitívne, no v niektorých ukážkach sa priklonili k názoru, že sú obsahovo vhodnejšie pre predškolákov. Poradie konkrétnych básní a poviedok si zapisovali do pripravených tabuliek a nakoniec určili víťaza. V poézii prvé miesto získala báseň Tutoriál, v próze jednoznačne zabodovala poviedka Jablko v župane.

            Vydavateľstvo Perfekt nám už poslalo spätnú väzbu s radostnou správou, že prvé miesto v próze, ktoré naši žiaci udelili aj ilustrovali, sa po spočítaní hlasov všetkých hodnotiacich tímov stalo víťazom tohto ročníka.

            Pre naše gymnázium to znamená výnimočný úspech, pretože autorkou poviedky Jablko v župane je talentovaná študentka etnológie a muzeológie Magdaléna Martišková, naša bývalá absolventka. Srdečne jej blahoželáme a tešíme sa na osobné stretnutie s ňou.

            Žiaci III. OG by radi pokrstili novú antológiu v jej prítomnosti i za účasti povereného zástupcu z vydavateľstva Perfekt v našej školskej knižnici.

                                                                                   Mgr. Miriam Sedláčeková a kolektív III.OG

          • MIROSLAV ŠATAN - Otvorenie SIENE SLÁVY

          • Piatok 24. marca 2023 sa do kroniky nášho gymnázia iste zapíše veľkými písmenami, pretože to bol deň, kedy sa vďaka spolupráci vedenia školy, pedagógov i žiakov podarilo zhmotniť skvelý nápad a bola slávnostne otvorená SIEŇ SLÁVY.

            Ako prvý prijal naše pozvanie bývalý žiak Gymnázia v Topoľčanoch, legenda slovenského i svetového hokeja a zároveň prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja, pán Miroslav Šatan.

            Práve túto osobnosť svetového formátu sme zvolili ako tú, ktorej portrét bude prvý zdobiť Sieň slávy, pretože jeho odhodlanosť, vytrvalosť a ľudskosť bude ešte dlho vzorom pre mladých ľudí, študujúcich na našej škole.

            Tento veľký deň sa niesol v priateľskom duchu, pričom sa nezabúdalo na odkaz pre budúce generácie. Po privítaní hosťa vo vestibule školy sa prítomní presunuli do školskej záhrady, v ktorej aktuálne prebieha revitalizácia a okrem žiakov si mal možnosť aj pán Šatan zasadiť vlastnú lipu – strom, ktorému sa odpradávna pripisovala magická sila a zároveň je to strom – symbol slovanskej vzájomnosti. Následne sa v priestoroch konferenčnej miestnosti pokračovalo príhovormi zástupcov školy  i žiakov a pani riaditeľka PaedDr. Martina Mazáňová, PhD. uviedla Miroslava Šatana do Siene slávy. Pri tejto príležitosti dostal od žiakov dar v podobe portrétu z čias vrcholu jeho kariéry. Žiaci si okrem hmotných darčekov pripravili aj tie zážitkové, a to v podobe vtipného videa zo života našej hokejovej hviezdy či hudobného koncertu.

            Na záver dostal slovo náš hosť, ktorý s humorom a pochopením odpovedal na otázky svojich bývalých učiteľov, spolužiakov, ale aj žiakov gymnázia.

            Pre niektorých to bol možno obyčajný pracovný deň, avšak pre mnohých iste nezabudnuteľný zážitok.

            PhDr. Annamarie Mikulová

          • Krajské kolo súťaže SOČ

          • V stredu 22. marca 2023 sa konalo na Strednej priemyselnej škole strojníckej a elektrotechnickej v Nitre krajské kolo 45. ročníka Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ).

            Do krajského kola postúpili štyri práce našich žiakov v nasledujúcich odboroch:

            01 – Problematika voľného času

            Názov práce:              Školský parlament pri Gymnáziu Topoľčany

            Autor:                         David Kapusta, IV.D

            Umiestenie:               4. miesto

            03 – Chémia, potravinárstvo

            Názov práce:              Vybrané fyzikálne vlastnosti polykryštalického materiálu

            Autorka:                     Ema Klačanská, IV.D

            Umiestenie:               4. miesto

            13 – História, filozofia, právne vedy

            Názov práce:              Ženy v partizánskej skupine „Pavel“

            Autor:                         Matúš Hlocký, IV.A

            Umiestenie:               3. miesto

            16 – Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba

            Názov práce:              Fibonacciho postupnosť v umení

            Autorka:                     Adela Snopová, I.A

            Umiestnenie:             3. miesto       

             

            Konzultanti: Mgr. Bohuslava Margová, PhDr. Annamarie Mikulová, Mgr. Alžbeta Rybnikárová

             

            Srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšej vedeckej i publikačnej činnosti.

             

            PhDr. Annamarie Mikulová

          • PhDr. Jozef Lukeš - neznámy hrdina

          • Pri príležitosti 130. výročia narodenia prvého riaditeľa Gymnázia v Topoľčanoch, sa dňa 14. marca 2023 uskutočnilo podujatie PhDr. Jozef Lukeš - neznámy hrdina.  

            PhDr. Jozef Lukeš pôsobil ako riaditeľom nášho gymnázia od 1. septembra 1936 do 31. mája 1939. Vyučoval nemecký jazyk a latinčinu a má veľkú zásluhu na rozvoji školy.

            Po vzniku Slovenskej republiky v marci 1939 ako učiteľ českej národnosti musel odísť zo Slovenska. Odišiel do Protektorátu Čechy a Morava na Gymnázium v Přibrami, kde ho gestapo zatklo a 21. júna 1942 bol zastrelený. Jeho tragická smrť bola podkladom pre film Vyšší princíp (1960) a dokument Skutočný Vyšší princíp (2010).

            Podujatia sa zúčastnili študenti 2. ročníka a VI.OG s učiteľmi.

            Mgr. M. Kišac

          • POETICKÁ ĽUBOVŇA 2023

          • V sobotu 11. marca 2023 sa v obradnej sieni MsÚ v Starej Ľubovni stretli básnici a prozaici zo všetkých kútov Slovenska, aby si prevzali ocenenia za vlastnú literárnu tvorbu, ktorú poslali do 31. ročníka Poetickej Ľubovne.

            Odborná porota pracovala v zložení Ján Petrík (predseda), Peter Karpinský (člen), Eva Kollárová (členka) a  ohodnotila spolu 375 prác od 113 autorov. V poézii 293 prác od 68 autorov a v próze 82 prác od 45 autorov. Udelila 34 ocenení v štyroch kategóriách a 8 zvláštnych cien.

            Slávnostné vyhodnotenie súťaže pokračovalo besedou s literárnym hosťom. Tentoraz sa do kresla pre hosťa posadil prozaik, rodák zo Starej Ľubovne, Martin Hlavatý. Peter Karpinský sa s ním rozprával nielen o jeho debute Nadrobené... Prezradil tiež, aké má koníčky, že pôsobí ako  manažér kapely Smola a hrušky aj čo-to zo svojho detstva a o inšpiratívnych miestach.

            Záver stretnutia bol venovaný rozborovému semináru s porotou  aj  priateľským rozhovorom. Našu školu v tejto súťaži reprezentovali traja žiaci: Martina Aneštíková, Lukáš Štreicher a Anton Tobias Vražič. Čestné uznanie za svoju tvorbu v kategórii poézia do 20 rokov získal žiak VII.OG Anton Tobias Vražič. Ocenené boli aj naše bývalé žiačky Simona Kapusníková a Magdaléna Martišková. Pedagogičke Mgr. Zuzane Martiškovej bola udelená Cena primátora mesta Stará Ľubovňa za jej poéziu a prácu s mladými nádejnými autormi.

            Mgr. Z. Martišková

      • Kontakty

        • Gymnázium
        • +421 38 532 47 47, +421 911 195 626
        • Ul. 17. novembra 1180, 955 01 Topoľčany Slovakia
        • 038/ 532 47 47
        • 038/ 532 64 47, 0911 195 626
        • Po - Pia 8.00 - 14.00 V čase letných prázdnin sú úradné hodiny pre verejnosť vymedzené od 8.00 do 12.00 hod.
        • Pre kontakt so zamestnancami uveďte na vrátnici meno zamestnanca. Súkromné mobilné telefónne čísla neposkytujeme.
        • Webová stránka https://gymtop.edupage.org/ sa v čo najväčšej miere snaží o dodržiavanie platnej legislatívy ohľadne prístupnosti webových stránok – novely č. 570/2009 zákona č. 275/2006 Z.z. o informačných systémoch verejnej správy a platného výnosu.
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
    • Staňte sa naším fanúšikom