• 14. ročník česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy
          • 14. ročník česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy

          • Knižnica Jiřího Mahena v Brne Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave vyhlásili k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc 2023  14. ročník česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy. Jeho cieľom je nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny knižných záložiek. Tento rok sa doň opäť zapojili naši žiaci I. – IV. ročníka osemročného gymnázia. Ich úlohou bolo ľubovoľnou technikou vytvoriť záložky na tému – Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov.

            Vlani sme úspešne spolupracovali so školou z Hradca Králové. Veľmi nás potešilo, že nám v rámci tohto ročníka bola znovu pridelená partnerská škola z Českej republiky, konkrétne Gymnázium Teplice, Čs. dobrovolců 530/11, 415 01 Teplice.

            Niektorí žiaci si vybrali postavy z knižných príbehov, ktoré prečítali, iní nakreslili známych rozprávkových hrdinov alebo ilustrovali  napínavé detektívky  o Sherlockovi Holmesovi. Pre svojich rovesníkov z partnerského gymnázia v Tepliciach zhotovili rozmanité záložky. Pri ich výrobe používali pastelky, vodové farby, farebný papier i stužky. Do práce zapojili nielen svoje šikovné ruky, ale najmä nespútanú fantáziu, kreativitu a veľkú vynaliezavosť. Dúfajú, že záložky, ktoré s nadšením vyrábali, sa budú študentom v Českej republike páčiť a stanú sa ich užitočnou pomôckou pri čítaní v škole, v knižnici aj doma.

            Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa do projektu zapojili, pretože sa im podarilo vytvoriť naozaj pestré záložky. Zároveň naše poďakovanie patrí pani riaditeľke PaedDr. Martine Mazáňovej, PhD., ktorá nás aj v tomto ročníku podporila a venovala partnerskému gymnáziu praktické suveníry.  

            Náš balík s knižnými záložkami je na ceste. Posielame srdečné pozdravy do Čiech a želáme našim kolegom a ich študentom  príjemné jesenné dni.

            Text a fotogaléria:  Mgr. Miriam Sedláčeková

        • Olympiáda SJL – školské kolo
          • Olympiáda SJL – školské kolo

          • Dňa 17. októbra 2023 sa uskutočnilo školské kolo 16. ročníka olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Súťaž každoročne vyhlasuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky s cieľom prehĺbiť, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov v materinskom jazyku.

            Školské kolo olympiády zo SJL tvorili tri časti. Prvú časť predstavoval elektronický online test, ktorý sa písal v rovnakom termíne a čase celoplošne. Obsahoval 25 úloh orientovaných na vedomosti z jednotlivých jazykových rovín. Druhá časť bola zameraná na transformáciu vybraného textu na určený žáner – správu. V tretej časti súťažiaci predviedli svoj rečnícky talent a ukázali  dar reči. Pripravili si krátky prejav korešpondujúci so zadanou témou.
            Školského kola olympiády zo SJL v rámci kategórie C sa zúčastnili naši žiaci z tercie a kvarty.
            Najúspešnejší sa umiestnili na prvých štyroch miestach:

            1. miesto – Nina Bočkajová  (IV.OG)
            2. miesto – Michal Krumpár  (IV.OG)
            3. miesto – Lucia Vlčková (III.OG)
            4. miesto  – Adam Pargáč (IV.OG)

            Víťazom srdečne blahoželáme! Všetkým zúčastneným ďakujeme za preukázanie  teoretických vedomostí aj praktických rečníckych zručností. Veríme, že získali nové skúsenosti, ktoré využijú nielen v budúcom ročníku súťaže, ale aj v bežnom živote. 

            V okresnom kole olympiády zo SJL v kategórii C bude naše gymnázium reprezentovať Nina Bočkajová  zo IV. OG triedy. Držme jej spolu palce 15. novembra 2023!

                                                                    Mgr. M. Sedláčeková, PhDr. A. Mikulová

        • Školský časopis vyšiel aj v tomto roku
          • Školský časopis vyšiel aj v tomto roku

          • Prichádzame k vám s novým číslom školského časopisu Gymplák po roku usilovnej práce. Nájdete v ňom život našej školy za uplynulý  rok 2022/2023. Zaujímavé čítanie dopĺňajú fotografie z podujatí, akcií a na posledných stranách sa objavia spoločné zábery jednotlivých tried.

            Dúfame, že sa bude nové číslo páčiť.

            Za žiakov redakčnej rady časopisu Mgr. Miriam Marková, koordinátorka časopisu

             

        • Škultétyho rečňovanky 2023
          • Škultétyho rečňovanky 2023

          • Dňa 13. októbra 2023 sa v Hontiansko-novohradskej knižnici A.H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši konalo slávnostné vyhodnotenie 32. ročníka celoslovenskej súťaže vo vlastnej literárnej tvorbe – Škultétyho rečňovanky.

            Cieľom tejto súťaže je napomáhať a rozvíjať talent a samostatnú tvorivosť mládeže základných a stredných škôl všetkých typov.

            Do tohto ročníka sa zapojilo 107 autorov, ktorí do súťaže poslali 217 literárnych prác.   Ocenených bolo spolu 24 autorov.  Súťažilo sa v troch kategóriách.

            V tretej kategórii, určenej študentom stredných škôl, naše gymnázium úspešne reprezentovali tri žiačky: 

            Patrícia Michalidesová (III.C) - 1. miesto za poéziu,

            Laura Godálová (III.C) - 2. miesto za poéziu,

            Lucia Murínová (III.C) - 3. miesto za poéziu a  1. miesto za prózu.

            Slávnostné vyhodnotenie sa uskutočnilo pod záštitou primátora mesta Veľký Krtíš Ing. Dalibora Surkoša. V Obradnej sieni Mestského úradu vo Veľkom Krtíši odovzdal ocenenia víťazom jednotlivých kategórií prednosta MsÚ Ing. Marián Balko.

            Po ocenení víťazov program pokračoval autorskými  prezentáciami a rozborovým seminárom mladých autorov s členmi odbornej poroty a spisovateľmi Petrom Gajdošíkom, Ľubicou Kepštovou a Jánom Petríkom.

                                                                                                                                                            Laura Godálová, III.C

        • Mladá slovenská poviedka 2023
          • Mladá slovenská poviedka 2023

          • V piatok 6. októbra 2023 sa v Dolnom Kubíne konalo slávnostné vyhodnotenie celoslovenskej súťaže vo vlastnej literárnej tvorbe Mladá slovenská poviedka 2023. Zároveň sa uskutočnil ceremoniál k 20. výročiu Mladej slovenskej poviedky. Odborná porota v zastúpení: predseda doc. PaedDr. Július Lomenčík, PhD., členovia PaedDr. Dušan Jarina a PaedDr. Marcel Páleš sa prihovorila každému ocenenému osobitne. Zhodnotila jeho prácu, vyzdvihla pozitívne stránky a upozornila aj na úskalia tvorby. Ocenila prínos každého mladého autora, ktorý sa do súťaže zapojil.

            Naše gymnázium v tejto súťaži reprezentovali viacerí žiaci.

            Úspešné boli Andrea Zubatá (III.D), ktorá získala 1. miesto v druhej kategórii - próza a Lucia Vlčková (III.OG), ktorá sa umiestnila na 3. mieste v prvej kategórii -  próza.

              „Celoštátna literárna súťaž Mladá slovenská poviedka predstavuje jednu z vrcholných súťaží v oblasti literárnej tvorby mladých prozaikov do 30 rokov. Každoročne sa jej zúčastní  takmer sto autorov zo Slovenska i zo zahraničia (zahraniční Slováci). Jej cieľom je umožniť sebarealizáciu detí a mládeže so vzťahom k literatúre, aktivizovať tvorivý rast mladých talentov, ponúknuť začínajúcim autorom verejne prezentovať a tvorivo konfrontovať svoju tvorbu, zvýšiť  u súčasnej generácie záujem o pôvodnú slovenskú literárnu tvorbu. Literárne texty hodnotí  odborná porota zložená z významných slovenských literátov a vysokoškolských pedagógov.“

            Súťaž v písaní prozaických textov bola tematicky voľná, neanonymná a zapojili sa do nej autori vo veku od 11 do 30 rokov s dosiaľ nepublikovanou poviedkou. V prvej kategórii - žiaci základných škôl - súťažilo 32 autorov, v druhej kategórii - študenti stredných škôl - 28 a v tretej kategórii - dospelí - 13 autorov; celkom súťažilo 73 autorov. Všetkým oceneným autorom (22) boli odovzdané diplomy, čestné uznania, ďakovné listy, knihy a finančné ceny.

                                                                                                              Mgr. Zuzana Martišková

        • Literárny Kežmarok 2023
          • Literárny Kežmarok 2023

          • V dňoch 5. – 7. októbra 2023 sa v meste Kežmarok uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie 58. ročníka najstaršej celoslovenskej literárnej súťaže pre žiakov základných a stredných škôl –  Literárny Kežmarok.

            Dňa 5. októbra sme sa v skorých ranných hodinách vydali na cestu do Kežmarku. Po niekoľkohodinovom cestovaní  sme sa, hoci  s meškaním, dostali do cieľa.

            Organizátori súťaže si pre nás pripravili bohatý program, pri ktorom si človek nemohol vydýchnuť.

            Na radnici nás srdečne privítal viceprimátor mesta Kežmarok Jozef Matia, ktorý svojím slávnostným príhovorom otvoril program. Študenti miestneho gymnázia sa prítomným predstavili hudobným koncertom.

            V nasledujúcich hodinách sme sa zúčastnili dramatizovanej prehliadky mesta, prešli sa interiérom kežmarského lýcea, knižnice a dreveného artikulárneho kostolíka. Bodkou za prvým dňom nášho pobytu v Kežmarku bol skvelý koncert v podaní Andrey Bučko a rozbory víťazných prác na posedení s porotou.

            Druhý deň podujatia sa niesol v znamení zaujímavých prednášok, na ktorých sme sa dozvedeli mnoho nových informácií o Martinovi Kukučínovi a kežmarskom rodákovi Alfrédovi Grosovi.

            Príjemné chvíle sme strávili v spoločnosti p. Tamary Šimončíkovej Heribanovej, ktorá viedla workshopy tvorivého písania. Po nich sme sa presunuli na vernisáž výstavy venovanej Martinovi Kukučínovi.

            Večer zavŕšilo slávnostné vyhodnotenie LK v kine Iskra. Čítanie víťazných prác členmi odbornej poroty zanechalo vo  všetkých zúčastnených nezabudnuteľný emocionálny zážitok.

            Do súťaže 58. ročníka LITERÁRNEHO KEŽMARKU prišlo celkom 433 prác od 203 autorov.

            Porota v tretej kategórii (žiaci SŠ) v zložení - Monika Kompaníková, Zbyňo Džadoň, Tamara Šimončíková Heribanová - udelila 1. miesto za poéziu a aj 1.miesto za prózu Lucii Murínovej (III.C), 2. miesto za prózu si odniesla Andrea Zubatá (III.D), čestné uznanie za prózu Simona Martonková (III.D) a za poéziu Patrícia Michalidesová (III.C) a Laura Godálová (III.C).

            Domov sme vrátili plné nových dojmov a motivované tvoriť ďalej.

                                                                                                                    Lucia Murínová, III.C

          • Aby bolo dobra viac

          • V dňoch 5. a 6. októbra 2023 sa konala finančná zbierka s názvom „Aby bolo dobra viac“, do ktorej sa zapojila aj naša škola. Výťažok zbierky je určený na podporu fungovania Linky dôvery Nezábudka. Linka je nápomocná všetkým, ktorí sa potrebujú vyrozprávať zo svojich trápení a problémov. Niekedy naozaj stačí zdôveriť sa a hneď sa cítime lepšie. Nie nadarmo sa vraví, že zdieľaná radosť sa zdvojnásobí a zdieľané trápenie sa zmenší o polovicu. Je preto veľmi dôležité, aby Linka dôvery fungovala aj naďalej. Pedagógovia a žiaci nášho gymnázia urobili ďalší dobrý skutok – pomohli Nezábudke prežiť ďalší rok.

          • „Družobné“ športové stretnutie s Gymnáziom Otrokovice

          • 5.10.2023 sme na pôde našej školy privítali športovcov z Gymnázia v Otrokoviciach. Tradícia športových stretnutí sa obnovila po piatich rokoch. Súťažilo sa v atletike chlapcov aj dievčat – šprint 50m, skok do diaľky, hod plnou loptou a vytrvalostný beh, ktorý tradične nazývame „Beh Družby“.

            V poobedňajších hodinách nasledovali kolektívne športy – futbal, mix-volejbal a mix-florbal. Jednotlivé disciplíny boli bodované a po sčítaní bodov sme dospeli k nerozhodnému výsledku 5:5. Treba pochváliť všetkých žiakov – športovcov, ktorí prispeli svojou účasťou k veľmi vydarenému športovému dňu.

            PK TSV

            Foto: Matúš Gono, IV.C

          • Pygmalion - odborná exkurzia z cudzích jazykov

          • Dňa 4. októbra 2023 sa 48 žiakov Gymnázia v Topoľčanoch spolu s pedagógmi Mgr. Ľubicou Candrákovou a Mgr. Katarínou Svoradovou zúčastnili odbornej exkurzie z cudzích jazykov.

            Žiaci našej školy si mali možnosť prezrieť výstavu Miro Žbirka - Roky a dni, ktorá nás prostredníctvom krásnych spomienok, ale aj osudových míľnikov previedla Mekyho životom. Na výstave sme našli veľa príbehov neobyčajne obyčajného hudobníka, ktorý žil a tvoril v dobe socializmu, Nežnej revolúcie aj súčasnosti. Miro Žbirka skladal a spieval v slovenčine aj angličtine a od mladosti bol veľkým fanúšikom skupiny Beatles. Mnohé z fotografií, ktoré sú na výstave zoradené chronologicky po dekádach, sú toho dôkazom. Na výstave sme spomínali, bavili sa a popritom si spievali.

            Z Bratislavského hradu naša cesta smerovala do Bratislavského hudobného divadla Teatro  Wüstenrot, ktoré ponúklo pre žiakov stredných škôl divadelné predstavenie v anglickom jazyku. Pygmalion je najlepšie a najúspešnejšie dielo Georga Bernarda Shawa, anglického dramatika a esejistu írskeho pôvodu, v ktorom sa londýnsky profesor fonetiky Henry Higgins snaží naučiť nevzdelanú pouličnú kvetinárku Elizu výslovnosti vznešenej dámy.

            Deň venovaný anglickému jazyku v nás zanechal veľa zážitkov a nezabudnuteľných momentov.

            Mgr. Ľubica Candráková

          • Nechajte ma byť takou, aká som

          • Naša škola sa v priebehu mesiaca september 2023 zapojila do vzdelávacieho projektu Anna Franková - „Nechajte ma byť takou, aká som“. Ide o putovnú výstavu, ktorá je určená pre žiakov stredných škôl, prípadne 8. a 9. ročníky základných škôl.

            Počas dvojdňového tréningu bolo 12 našich študentov 3. a 4. ročníka vyškolených za kvalifikovaných sprievodcov výstavou pod vedením školiteľov Nadácie Milana Šimečku v priestoroch Tribečského osvetového strediska v Topoľčanoch, kde sa výstava realizovala. Študentskí sprievodcovia následne sprevádzali výstavou svojich spolužiakov, čím realizovali tzv. rovesnícke vzdelávanie.

            Obsah výstavy tvoril životný príbeh Anny Frankovej a jej rodiny, ktorá sa počas druhej svetovej vojny ukrývala v Amsterdame (1942-1944). Výstava obsahovo stavala na dejinách holokaustu a druhej svetovej vojny, ale zahŕňala aj širšiu problematiku rasizmu, diskriminácie a ľudských práv v minulosti a súčasnosti.

            Je veľmi dôležité pripomínať si takéto udalosti, aby sme sa z nich vedeli poučiť a nepáchali podobné krivdy.

            Mgr. Bohuslava Margová

          • Volkswagen Slovakia v Bratislave - odborná exkurzia z MAT

          • Dňa 26.9.2023 navštívilo 41 žiakov nášho gymnázia v Bratislave závod Volkswagen Slovakia s pedagógmi PaedDr. Ľubicou Bebjakovou a Ing. Idou Valachovou.

            Prehliadku výrobných hál  a zaujímavý výklad nám zabezpečili tri sprievodkyne. Dozvedeli sme sa, že v závode s rozlohou 2 kmpracuje 12 tisíc zamestnancov a ročne vyprodukujú približne 320 tisíc automobilov. Sprievodkyne nám ukázali karosáreň a agregátnu halu. Videli sme rôzne stroje, techniku a aká práca stojí za výrobou auta. Veľkú časť výroby auta zabezpečovali roboti, ktorí aj zvárali jednotlivé diely. Navrhli a naprogramovali ich naši slovenskí študenti VŠ v Žiline.

            Zaujímavé pre nás bolo, že závod je jediným automobilovým závodom na svete vyrábajúcim vozidlá štyroch značiek pod jednou strechou. Z exkurzie sme si priniesli veľa nových informácií a zážitkov.

          • Cena René ANASOFT LITERA gymnazistov

          • Dňa 21.9.2023 sa žiaci štvrtých ročníkov nášho gymnázia zúčastnili na besede spojenej s diskusiou v rámci 7. ročníka projektu Cena René, do ktorého sme ako škola zapojení. Našimi hosťami boli československá filmová, divadelná a rozhlasová autorka a režisérka Anna GruskováDušo Martinčok, ktorý sa niekoľko rokov venuje právnemu prekladu na Súdnom dvore EÚ v Luxemburgu. Obaja sú finalistami prestížnej súťaže Anasoft litera.

            Anasoft litera je slovenská literárna cena. Udeľuje sa raz ročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického diela autorov, ktorí sú primárne občanmi Slovenskej republiky a ich prózy sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. Autor alebo autorka najlepšej knihy získa odmenu honorovanú sumou 10 000 €.

            Spolu s Alexandrou Jurišovou, moderátorkou a koordinátorkou Ceny René, otvorili témy týkajúce sa demokracie, ľudských práv, kritiky v literatúre i čítania v cudzích jazykoch. Študenti a študentky dostali, dokonca aj odporúčanie absolvovať štipendijný literárny pobyt, ktorý výrazne posunul aj pani Annu Gruskovú. A to nielen s jej knihou Tichý pobyt na ulici Gwerkovej-Göllnerovej, ktorá je nominovaná na Cenu René.

            Autor Dušo Martinčok súhlasil a prezradil, že sa opäť chystá na „samotku“ na chorvátsky ostrov Krk, kde vznikla i jeho kniha, nominovaná na Cenu René – Niekto sa nájde. Tam vraj skúsi napísať ďalšiu.

            Študenti sa stali členmi študentskej poroty, ktorá rozhodne o víťazovi Ceny René. V druhom kole vybraný študent, zástupca školy, diskutuje s oponentmi z ostatných gymnázií o ich preferovaných tituloch. Na spoločnom stretnutí hlasovaním určia laureáta ceny René – Anasoft litera gymnazistov. Ten je vyhlasovaný na podujatí Dni slovenskej literatúry/festivale Autorádia, ktoré sa koná v Bratislave na konci kalendárneho roka. Naši zástupcovia sa naň už teraz tešia.

             

                                                                                                                                  Mgr. Zuzana Martišková

          • Mňa sa to (ne)týka

          • 20.9.2023 sa naši žiaci zúčastnili umelecko - vzdelávacieho projektu „Mňa sa to (ne) týka“ na Súkromnom konzervatóriu Dezidera Kardoša v Topoľčanoch. Projekt vznikol z iniciatívy hudobného skladateľa Miroslava Tótha v spolupráci s Medzinárodným kresťanským veľvyslanectvom v Jeruzaleme, so Židovskou komunitou na Slovensku, Dokumentačným strediskom holokaustu a Múzeom Holokaustu v Seredi.

            Prednášajúcim bol historik PhDr. Ivan Kamenec, súčasťou bolo aj hudobné vystúpenie Dystopic Requiem Quartet s Miroslavom Tóthom. Hlavným zámerom bolo rozšíriť vedomosti o témach radikalizácie, extrémizmu, antisemitizmu a holokauste. Žiaci po vypočutí prednášky mohli diskutovať o aktuálnych témach.

            Je dôležité, aby sme si uvedomili stálu prítomnosť rôznych menšín v našej spoločnosti, a neustále hľadali to, čo nás spája, a nie to, čo nás rozdeľuje.

            Mgr. Bohuslava Margová

      • Kontakty

        • Gymnázium
        • +421 38 532 47 47, +421 911 195 626
        • Ul. 17. novembra 1180, 955 01 Topoľčany Slovakia
        • 038/ 532 47 47
        • 038/ 532 64 47, 0911 195 626
        • Po - Pia 8.00 - 14.00 V čase letných prázdnin sú úradné hodiny pre verejnosť vymedzené od 8.00 do 12.00 hod.
        • Pre kontakt so zamestnancami uveďte na vrátnici meno zamestnanca. Súkromné mobilné telefónne čísla neposkytujeme.
        • Webová stránka https://gymtop.edupage.org/ sa v čo najväčšej miere snaží o dodržiavanie platnej legislatívy ohľadne prístupnosti webových stránok – novely č. 570/2009 zákona č. 275/2006 Z.z. o informačných systémoch verejnej správy a platného výnosu.
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
    • Staňte sa naším fanúšikom