• LITERÁRNA CENA JANKA FRÁTRIKA 2023
          • LITERÁRNA CENA JANKA FRÁTRIKA 2023

          • V Žiline sa dňa 8. decembra 2023 uskutočnil 8. ročník súťaže pre žiakov základných škôl, osemročných gymnázií, stredných odborných škôl, gymnázií a základných umeleckých škôl pod názvom LITERÁRNA CENA JANKA FRÁTRIKA.

            Literárna súťaž je zameraná na tvorbu poézie bez zadania témy a je určená deťom a mladým ľuďom do 20 rokov. Jej cieľom je objavovať nové básnické talenty, dať im šancu vyniknúť, podporiť literárnu tvorbu s cieľom rozvíjať pozitívne myslenie mladých literárnych talentov.

            Svoju tvorbu zaslalo 88 žiakov a študentov. Práce hodnotila odborná komisia v zložení: Jana Zurovacová, autorka a spoluautorka literárnych projektov a súťaží, Miloš Zvrškovec, básnik a spisovateľ, Michal Václavík pedagóg, vedúci Klubu fantastickej literatúry a tvorivého písania pri Krajskej knižnici v Žiline.

            Naše gymnázium úspešne reprezentovali žiačky III.C. Víťazkou v tretej kategórii sa stala Lucia Murínová, na druhom mieste  sa umiestnila Patrícia Michalidesová.  Blahoželáme.

        • Vianočná Viedeň 2023
          • Vianočná Viedeň 2023

          • Vianočná hudba, troška snehu, nádherná architektúra, vianočné trhy. To znie ako Viedeň, však?

            Kroky študentov nášho gymnázia zablúdili do hlavného mesta Rakúska - do Viedne. Prvá prechádzka smerovala okolo zámku Schönbrunn do Technického múzea Viedeň (Technisches Museum Wien). Bolo to niečo perfektné, mali sme možnosť vyskúšať si jazdu v aute budúcnosti, ale aj načrieť do minulosti a obdivovať grandióznosť parných lokomotív, lietadiel, vidieť dobové protézy končatín a podobne. Toto múzeum nám vyrazilo dych a určite hovorím z duše viacerým, keď poviem, že sme tu určite neboli poslednýkrát.

            Následne nás pani učiteľky previedli  cez veľmi pôsobivú časť mesta – bývalé zimné sídlo cisárskej rodiny – Hofburg na najdrahšiu ulicu Viedne - Kohlmarkt a napokon cez tzv. Graben až k nádhernému Dómu svätého Štefana. Naozaj prekrásny zážitok, keď sme vošli do tohto gotického kostola, slzy sa nám tisli do očí - taká bola sila okamihu.

            Napokon naše kroky smerovali na sľúbené vianočné trhy. Prešli sme okolo Burgtheater, ktorý bol zdobený napodobeninami hláv veľmajstrov ako boli napríklad Goethe, Shakespeare, Moliere, Schiller... a už sme stáli pred samotnými trhmi. Všade rozvoniaval vianočný punč a tradičné jablká v karameli. V závere výletu sme mali možnosť obdivovať veľkoleposť budovy Rakúskeho parlamentu, kadiaľ sme sa vracali k autobusu.

            Domov sme odchádzali nabití úžasnou vianočnou energiou.

            Vrelo ďakujeme pani profesorkám za skvelo zorganizovanú exkurziu. 

            Lenka Macková, II.A

        • O CENU JOZEFA BRANECKÉHO 2023
          • O CENU JOZEFA BRANECKÉHO 2023

          • Dňa 7.12.2023 v trenčianskej knižnici vyhodnotili ďalší ročník celoslovenskej literárnej súťaže Jozefa Braneckého „Studňa sa tajne s dažďom zhovára“.

            „S potešením konštatujem, že umelecko-estetická kvalita súťažných prác ma stúpajúcu kvalitatívnu úroveň. Naša súťaž sa už stabilne a bezo zmeny uskutočňuje pod strieškou sloganu Studňa sa tajne s dažďom zhovára. Myslíte si, že umelá inteligencia dokáže zistiť, o čom sa tá studňa zhovára s dažďom? Možno by to dokázala, ale to by musela vedieť napísať Báseň. A to zatiaľ nevie. Aspoň nie báseň, ktorá by bola originálnou básňou,“ pripomenul predseda poroty Jaroslav Rezník, ktorý sa prítomným prihovoril na diaľku cez konferenčný hovor.

            Ako poznamenala tajomníčka odbočky Spolku slovenských spisovateľov Trenčianskeho kraja Margita Ivaničková, do 31. ročníka literárnej súťaže poslalo 75 autorov (z toho 25 mužov) dovedna 208 literárnych príspevkov. V troch kategóriách sa uchádzalo o priazeň poroty 148 poetických a 60 prozaických prác. Okrem autorov zo Slovenska boli medzi ocenenými aj práce z Českej republiky, Rakúska a Rumunska.

            Našu školu reprezentovali práce niekoľkých žiakov.

            Tentokrát boli úspešné: Ema Mihaliková z III.D, ktorá získala 3. miesto v kategórii poézia do 20 rokov a Martina Aneštíková si v tejto istej kategórii odniesla Cenu primátora mesta Trenčín. Obom srdečne blahoželáme.

                                                                                                        Mgr. Zuzana Martišková

        • Deň sv. Mikuláša
          • Deň sv. Mikuláša

          • Dňa 6. decembra našu školu navštívil sv. Mikuláš a jeho verní pomocníci – anjeli a čerti. V tento špeciálny deň roka nám priniesli nielen sladkosti, ale navodili dobrú náladu a vyčarili úsmev na tvárach.

            Veríme, že si všetci užili „mikulášsku“ atmosféru a aj sladkú odmenu.

            Školský parlament

        • Uplatnenie geografa v praxi
          • Uplatnenie geografa v praxi

          • Dňa 29.11.2023 sa v rámci akcií Týždňa vedy a techniky uskutočnili v OU GEG prednášky s pedagogickými a odbornými zamestnancami KGGaRR FPVaI UKF v Nitre RNDr. M. Nemčíkovou, PhD. a RNDr. M. Trembošovou, PhD. o možnostiach štúdia geografie na UKF v Nitre, aktivitách jej pedagógov a študentov a uplatnení geografa v praxi. Prednášky a besedy sa zúčastnili žiaci našej školy, ktorí navštevujú seminár z geografie, účastníci geografickej olympiády a ďalší žiaci z 2. a 3. ročníka. Akcia mala u žiakov pozitívny ohlas a bola prínosom k posilneniu významu štúdia geografie na stredných a vysokých školách.

                                                                                                                            RNDr. M. Krajčík

        • LITERÁRNA SENICA LADISLAVA NOVOMESKÉHO 2023
          • LITERÁRNA SENICA LADISLAVA NOVOMESKÉHO 2023

          • Dňa 29.11.2023 sa žiačky našej školy, Martina Aneštíková zo IV.D  a Terézia Ondrušková z III.D zúčastnili slávnostného vyhodnotenia súťaže vo vlastnej literárnej tvorbe Literárna Senica Ladislava Novomeského 2023 spojeného s rozborovými seminármi súťažných prác v budove Záhorskej knižnice v Senici.

            Literárna Senica Ladislava Novomeského je celoslovenská literárna súťaž s dlhoročnou tradíciou. V tohtoročnom, už 37. ročníku sa jej zúčastnilo 70 autorov z celého Slovenska. Poslali spolu 162 prác. Odborná porota sa tradične tvorí v úzkej spolupráci so Slovenským literárnym centrom. V XXXVII. ročníku zaslané práce hodnotili Dana Podracká a Daniel Domorák v poézii, prozaické texty Dominika Madro a Alexandra Jurišová. Odborným garantom súťaže je spisovateľ Peter Jaroš. Pre autorov, ktorí svojou kreativitou najviac zaujali porotcov, boli v Záhorskej knižnici v Senici pripravené rozborové semináre s odbornou porotou, na ktorých boli ich práce hodnotené. Autori tak mohli získať nový pohľad na svoju tvorbu, rôzne rady a inšpiráciu do budúcnosti.

            Popoludní program pokračoval v Záhorskej galérii v Senici slávnostným vyhodnotením sprevádzaným príjemným programom. Naše žiačky, prihlásené v druhej kategórii, určenej študentom stredných škôl, boli ocenené nasledovne:

            Terézia Ondrušková (III.D) – 3. miesto za poéziu v II. kategórii, žiaci SŠ

            Martina Aneštíková (IV.D) – Cena predsedu trnavského samosprávneho kraja (hlavná cena za poéziu, aj celkovo najvyššia cena udeľovaná každoročne v tejto súťaži).

            Po slávnostnom vyhodnotení nasledovala individuálna prehliadka galérie a veľká radosť z bohatých knižných cien.

                                                                                     Martina Aneštíková, IV.D

        • Výstava záložiek
          • Výstava záložiek

          • V uplynulom mesiaci sme so žiakmi urobili výstavu záložiek z partnerského gymnázia, na Ul. Čs. dobrovolců 530 v Tepliciach, ktoré nám bolo v rámci 14. ročníka česko – slovenského projektu Záložka do knihy spája školy pridelené. Obe zapojené školy mali ľubovoľnou technikou vytvoriť záložky na tému – Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov. Držali sa jej nielen naši žiaci, ale aj ich českí rovesníci z Teplíc.

            Dostali sme od nich farebné série knižných záložiek. Okrem nich nás obdarovali aj milými suvenírmi – ovocnými cukríkmi, perami, turistickými leporelami, rôznymi informačnými materiálmi o ich škole, meste i okolí. Napísali nám tiež o zaujímavostiach a pamiatkach, ktoré pri návšteve Teplíc nemôžeme vynechať.

            Od organizátorov projektu v tomto ročníku obe školy získali diplom a zaradenie do celoslovenského výberu prihlásených škôl.

            Vyhodnotenie 14. ročníka česko – slovenského projektu Záložka do knihy spája školy pdf.

            V mene vedenia nášho gymnázia, pedagógov a žiakov I. – IV. ročníka OG našu partnerskú školu touto cestou pozdravujeme, ďakujeme za vydarenú spoluprácu v projekte, krásne knižné záložky, ktoré už majú svojich nových majiteľov.  

            Všetkým želáme príjemné prežitie blížiacich sa vianočných sviatkov.                                                                                                                                                                                                        Mgr. Miriam Sedláčeková

        • Burza stredných škôl 2023
          • Burza stredných škôl 2023

          • Opäť po roku zavítali do Domu kultúry v Topoľčanoch žiaci deviateho ročníka základných škôl okresu Topoľčany a miestne stredné školy.

            Cieľom Burzy stredných škôl je pomoc žiakom zorientovať sa pri výbere stredoškolského štúdia.

            Naša škola upútala pozornosť návštevníkov zaujímavými pokusmi, hrami, aktivitami a videami zo života školy. Za perfektnú prezentáciu nášho gymnázia ďakujeme Kristínke Husárovej, Emke Smatanovej z II.A, Simonke Sedlákovej, Maťovi Želiskovi z II.B a Miškovi Fráterovi z III.C.

            Obrovská vďaka patrí aj Centru poradenstva a prevencie Topoľčany za zorganizovanie podujatia.

            Už teraz sa tešíme na našich nových prvákov!

            PaedDr. Natália Peciarová a Mgr. Ľudmila Rosová

        • Okresné kolo v bedmintone dievčat SŠ
          • Okresné kolo v bedmintone dievčat SŠ

          • 24.11.2023 súťažili v bedmintone aj naše dievčatá, ktoré sa zúčastnili OK v bedmintone dievčat SŠ.

            Školu reprezentovali: Gemma Gerši (I.A), Daniela Gregušová (III.B), Tereza Matušíková (I.D).

            Za účasti  šiestich topoľčianskych škôl obsadili  2. miesto.

            Družstvo viedla Mgr. K. Bakičová

            Ďakujeme za bojovné výkony a vzornú reprezentáciu školy.

        • Technická olympiáda 2023/2024
          • Technická olympiáda 2023/2024

          • 23. 11. 2023 sa na Strednej odbornej škole drevárskej v Topoľčanoch konalo okresné kolo Technickej olympiády. V kategórií A našu školu reprezentovali Adam Pargáč a Michal Krumpár zo IV. OG.

            Olympiáda pozostávala z 2 častí. Teoretická časť - vedomostný test a praktická časť - zhotovenie výrobku podľa dokumentácie.

            Naši žiaci získali 1. miesto v kategórii A, čím si zabezpečili aj postup na krajské kolo.

            Gratulujeme!

            Mgr. Peter Rybanský

        • Okresné kolo v bedmintone chlapcov SŠ
          • Okresné kolo v bedmintone chlapcov SŠ

          • 23.11.2023 sa konalo OK v bedmintone chlapcov SŠ v SOŠT v Topoľčanoch.

            Školu reprezentovali: Denis Kučera (IV.A), Alexander Katona (III.C), Matúš Gono (IV.C).

            Za účasti šiestich topoľčianskych škôl obsadili 3. miesto.

            Družstvo viedol PaedDr. P. Mada

            Ďakujeme za bojovné výkony a vzornú reprezentáciu školy.

          • ZENIT v programovaní - krajské kolo

          • Dňa 22.11.2023  sa uskutočnilo  krajské  kolo súťaže ZENIT v programovaní -  Web Developer . Súťaž sa konala v SPŠEaS, Františka Hečku 25, v Leviciach. Našu školu  úspešne reprezentoval Michal Fráter z III.C a obsadil  3. miesto. Srdečne blahoželáme. 

            Nasledujúci deň 23.11. 2023 sa uskutočnilo krajské kolo v kategórii programovanie, kde nás znovu reprezentoval v kat. A  Michal Fráter z III.C a bol riešiteľom KK.

            Prípravu žiaka a organizáciu súťaže ZENIT zabezpečovala Ing. Ida Valachová.

        • IMATRIKULÁCIE 2023
          • IMATRIKULÁCIE 2023

          • 16. novembra 2023 sa v priestoroch veľkej telocvične konalImatrikulácie žiakov 1. ročníka. V úvode zaznela klavírna skladba v podaní Alexandry Mihálikovej zo VII.OG. Celý program moderovali žiaci III.C triedy – Nina Kyseľová a Alex Katona. 

            Po úvodnej skladbe sa prítomným prihovorila p. riaditeľka PaedDr. M. Mazáňová, PhD. a predseda parlamentu Samuel Krištof. 

            Nasledoval pestrý program tried VII.OG, III.A – B – C – D, ktorým zabávali nielen svoje ,,krstniatka‘‘, ale všetkých zúčastnených. Aby naši najmladší študenti nevideli štúdium v tejto škole len cez ružové okuliare, ktoré im na nos nasadili žiaci VII.OG svojím Barbie tancom, krstní rodičia ich potrápili aj niekoľkými úlohami. Rozhýbali im nielen telá, ale aj mysle riešením rôznych kvízov, v ktorých sa snažili zistiť, či ich nástupcovia chodia po svete s otvorenými očami a ušami. Medzi vystúpeniami jednotlivých tried si mohli diváci vypočuť hudobné vstupy Tomáša Kertésza, známeho pod menom Neznámy Klávesák. Celé podujatie sa nieslo v duchu talentov, zábavy a kreativity. Imatrikulácie vygradovali diskotékou, ktorá rozvírila celú telocvičňu tónmi modernej hudby.

            Matúš Gono, IV.C

        • RETRO DAY 23’ 🪩
          • RETRO DAY 23’ 🪩

          • Opäť máme za sebou úspešný ročník obľúbenej akcie - retro day! 🎊 

            Ako sa už stalo zvykom, 15. novembra 2023 sme sa spoločne zabavili v retro obývačke na najchytľavejšie oldies hity, nahodili sme sa do outfitu obľúbenej dekády a zaspomínali na staré časy! 🕺📽️ 

             Aj tento rok sme ocenili tých najlepších z najlepších a víťazmi sa stali triedy:

            1. miesto - II. C 🥇

            2. miesto - IV.C 🥈

            3. miesto - I.D🥉

            Cenu za NAJLEPŠÍ RETRO OUTFIT získava: Linda Detková (I.D)🏅.

            Všetkým výhercom gratulujeme a ďakujeme za bohatú účasť! Všetky outfity boli jedinečné a plné kreativity. 

            ‼️CIGARETY NA FOTKÁCH NIE SÚ SKUTOČNÉ - ide o papierové rekvizity k doplneniu outfitu. Žiadne tabakové či nikotínové výrobky nepodporujeme! ‼️ 

            Tešíme sa na ďalší ročník! ❤️

            Školský parlament

        • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry
          • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • Krajský školský úrad v Nitre v spolupráci s okresnou komisiou olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v okrese Topoľčany zorganizoval dňa 15. novembra 2023 XVI. ročník OSJL. Olympiáda sa uskutočnila v Základnej škole na Gogoľovej ulici v Topoľčanoch.

            Našu školu reprezentovala víťazka školského kola Nina Bočkajová, zo IV.OG triedy.

            Online test tvorilo 25 pomerne náročných úloh, orientovaných na čitateľskú gramotnosť, čítanie s porozumením a teoretické vedomosti. Okrem testu súťažiaci vypracovávali písomnú časť, ktorá pozostávala z transformácie vybraného textu do podoby inzerátu. Okresné kolo OSJL ukončili žiaci rečníckym prejavom.

            Súťaže na okresnej úrovni sa zúčastnili víťazi školských kôl. Rozhodujúcim pre víťazstvo bol počet bodov získaných za jednotlivé časti.

            Našej súťažiacej porota udelila 4. miesto. Nina Bočkajová exceluje v mnohých vedomostných súťažiach, skúsenosť z okresného kola OSJL ju určite obohatila.

            Ďakujeme jej za reprezentáciu nášho gymnázia.

                                                                                                        Mgr. Miriam Sedláčeková

          • iBOBOR - celoslovenská online súťaž z informatiky

          • V týždni vedy a techniky od 6.11. do 10.11.2023 sa uskutočnila celoslovenská informatická súťaž iBobor. Na Slovensku sa do všetkých kategórií zapojilo spolu 129 965 žiakov.

            Z našej školy súťažilo spolu 78 žiakov, z ktorých sa 40 stalo úspešnými riešiteľmi.

            V kategórii Benjamín zo 14 žiakov bolo 11 úspešných riešiteľov, v kategórii Kadet z  8 žiakov bolo 6 úspešných riešiteľov,  v kategórii Junior z 30 žiakov bolo 8 úspešných riešiteľov a v kategórii Senior z 26 súťažiacich žiakov bolo 15 úspešných riešiteľov.

            Najúspešnejšie našu školu reprezentovali a získali percentil väčší ako 95 nasledovní žiaci:

            Kategória BENJAMÍN:

            Karolína Trgiňová (II.OG) – 99,42 

            Kategória KADET:

            Nina Bočkajová (IV.OG) – 99,37 

            Lucia Petríková (IV.OG) – 99,00 

            Juraj Jelenčík (III.OG) – 95,6

            Kategória SENIOR:

            Martin Paták (IV.B) – 98,87

            Peter Krajčík (IV.C) – 97,69 

            Michal Fráter (III.C) – 96,97

            Juraj Kmeť (III.C) – 96,9

            Kvetoslava Procházsková (IV.C) – 96,49

            Nela Žitňanská (IV.B) – 96,49

            Tomáš Vlasák (IV.A) – 95,64

            Ivan Galovič (IV.C)  – 95,64

            Ivan Mazáň (IV.A) – 95,64

             

            Všetkým ďakujeme za aktívnu účasť v súťaži a víťazom blahoželáme.

            Prípravu na súťaž zabezpečovali vyučujúci informatiky.

            Ing. Ida Valachová  

        • Trenčiansky robotický deň
          • Trenčiansky robotický deň

          • 9. novembra 2023 sa konal 17. ročník súťaže Trenčiansky robotický deň. V ôsmich kategóriách súťažilo 109 tímov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska a Maďarska. Naša škola mala zastúpenie v dvoch kategóriách.
            V kategórii Follower Easy< 16 sa žiaci II.OG triedy Marek Višenka a Martin Ballo umiestnili na 16. mieste v konkurencii 34 tímov.
            V kategórii DoIt! >16 našu školu reprezentovali dva tímy. Žiaci druhého ročníka Tomáš Nováčik, Michal Babala, Lukáš Štreicher a tretieho ročníka Michal Fráter, Tomáš Slávik, Timotej Vaško. V tejto kategórii organizátori posunuli čas začiatku súťaže, a tým nielen nám znemožnili skúšobné jazdy, čo sa prejavilo aj v celkových výsledkoch. Úlohy tejto kategórie splnili len tri tímy z trinástich. Žiaľ, my sme medzi nimi neboli. Nazbierali sme však cenné skúsenosti, ktoré v nasledujúcom ročníku určite využijeme.

            Mgr. Alžbeta Rybnikárová

          • Pietna spomienka k 105. výročiu ukončenia prvej svetovej vojny

          • Deň výročia ukončenia prvej svetovej vojny si svet pripomína 11. novembra ako Medzinárodný deň vojnových veteránov.

            Dovtedy najkrvavejší, štyri roky trvajúci konflikt v dejinách ľudstva ukončilo prímerie, ktoré bolo podpísané 11. novembra 1918 o 11.11 hod. v reštauračnom vozni francúzskeho generálneho štábu v lesíku neďaleko severofrancúzskeho mesta Compiegne.

            Vďaka Klubu Topoľčany Zväzu vojakov SR sa aj dnes 10.11.2023 konala Pietna spomienka na starom cintoríne v Topoľčanoch, ktorej sa zúčastnili aj naši žiaci.

            Spoločne za prítomnosti predstaviteľov Nitrianskeho samosprávneho kraja, mestskej samosprávy, študentov a pedagógov stredných škôl, sme si uctili pamiatku tých, ktorí položili životy za svoje národy a za svoju slobodu.

            Nezabúdajme na to, aký krehký je mier, a že si treba vážiť život v slobodnom, demokratickom svete.

            Mgr. Bohuslava Margová

            Foto: Ema Zaťková

          • Poznáme víťazov

          • Súťaž o najoriginálnejšie logo projektu Bližšie k Európe / Erasmus+promo video školy už má svojich víťazov! Do hlasovania sa zapojilo rekordných 473 hlasujúcich! Z celkového počtu 21 návrhov bolo z čoho vyberať. Všetkým, ktorí sa zapojili do súťaže ďakujeme za vynikajúce návrhy.

            Najviac hlasov získalo logo Andrey Zubatej, III.D a video Vladimíra Chrenka, II.A. Cenu poroty a oficiálnym logom projektu sa stáva návrh Emy Smatanovej, II.A.

            Víťazom srdečne blahoželáme!

            Zároveň pripomíname termín odovzdania žiadostí o mobilitu v zahraničí: 6.11.2023.

            Výsledky hlasovania ako aj víťazov nájdete v krátkom videu.

            Erasmus_Blizsie_k_Europe.mp4

    • Kontakty

      • Gymnázium
      • +421 38 532 47 47, +421 911 195 626
      • Ul. 17. novembra 1180, 955 01 Topoľčany Slovakia
      • 038/ 532 47 47
      • 038/ 532 64 47, 0911 195 626
      • Po - Pia 8.00 - 14.00 V čase letných prázdnin sú úradné hodiny pre verejnosť vymedzené od 8.00 do 12.00 hod.
      • Pre kontakt so zamestnancami uveďte na vrátnici meno zamestnanca. Súkromné mobilné telefónne čísla neposkytujeme.
      • Webová stránka https://gymtop.edupage.org/ sa v čo najväčšej miere snaží o dodržiavanie platnej legislatívy ohľadne prístupnosti webových stránok – novely č. 570/2009 zákona č. 275/2006 Z.z. o informačných systémoch verejnej správy a platného výnosu.
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Staňte sa naším fanúšikom